Adults IstanbulУикенд в града над Босфора - ИСТАНБУЛ

06.05. - 08.05.2023г.
2 нощувки / 3 дни

ПрограмаДобрич - Варна - Истанбул

01:00 Отпътуване от Стоматологията, гр. Добрич
02:00 Отпътуване от Антим Първи, гр. Варна
02:00 - 06:00 Трансфер до Малко Търново и до 10:00 часа пристигане в гр. Истанбул

10:00 - 14:00 Пешеходна обиколка с местен екскурзовод на български на историческия център на Истанбул с посещение на Хиподрума, Египетския обелиск, Синята джамия, църква “Св. София”, двореца Топкапъ /отвън/. Време за обяд.

Хиподрумът на Константинопол е представлявал кръгъл площад, който е бил спортен и социален център на столицата на Византийската империя. Днес от него са запазени едва няколко части - Змийската колона, Колоната на Константин. Те са оградени, и около тях е изграден парка Султанахмет. Султанахмет или Синята Джамия е построена в началото на XVI век, това е единствената джамия в Истанбул с шест минарета. Наречена е така, заради двадесетте хиляди сини плочки от град Ижник, използвани при построяването на сградата. Църквата “Св. София” е забележителна смесица между християнство и ислям, сградата е едно от чудесата на световната архитектура, днес превърната в музей. С многото си дворове и портали, дворецът Топкапъ е истинско пространство за откриване. В района има няколко музея. В съкровищницата са изложени редица наистина изключителни експонати като тронове от чисто злато и огромни диаманти.

14:00 - 15:30 По желание - посещение на водохранилище Йеребатан
Цена - 20,00 евро на човек
*включва входна такса, екскурзовод на български език

Йеребетан сарнъджъ или Базиликалната цистерна е най-голямото и добре запазено покрито водохранилище за питейна вода в Истанбул измежду открити в и до няколкостотин града. Тук се съхранявал резерв от питейна вода, който се е използвал в случай на засушаване или обсада на града. Водата по аквадуктите е доставяна от извори на ок. 20 км северно. Именно фактът, че Константинопол в Древността получавал и съхранявал запаси от питейна вода, го е направил толкова трудно превземаем.

Придвижване до хотела с градски транспорт /без доплащане/.

Група 1: Без влизане във водохранилище Йеребатан - настаняване в ок. 14:30 часа. Придружител - водач на групата от България.
Група 2: С влизане във водохранилище Йеребатан - настаняване в ок. 16:00 часа. Придружител - местния екскурзовод на български.

Свободно време. Възможност за посещение на Капалъ чарши.
Капалъ Чарши (Grand Bazaar) е един от най-големите и стари покрити пазари в света. Състои се от 64 улици, 22 входа и над 4 400 магазина, покрити със съоръжение, построено преди повече от 550 години от тогавашния владетел Мехмед II. В големия пазар се намират още две джамии, две турски бани (хамами), 4 фонтана, разнообразие от ресторанти и кафета.

Свободна вечеря.
19:00 - 23:30 По желание - Ориенталска вечер на яхта по Босфора – шоу програма с DJ, традиционни фолклорни и ориенталски танци
Цена - 45,00 евро на човек
*включва екскурзовод, двупосочен трансфер от/до хотела, шоу програма, тристепенно меню, с включени алкохолни и безалкохолни напитки.


Истанбул

07:00 Закуска

Предложените екскурзии са по желание и срещу доплащане:

08:00 - 14:30 Екскурзия до Принцовите острови
Цена - 25,00 евро на човек. За деца /6 - 11,99 г./ – 20,00 евро, за деца до 5,99г. – 15,00 евро
*Цената на екскурзията включва - трансфер с автобус, билет за градски транспорт /ферибот/ до Принцовите острови“, екскурзоводско обслужване от местен лицензиран екскурзовод на български език
*Екскурзията се провежда при минимум 20 участници

Трансфер до пристанище и отпътуване с ферибот за Принцовите острови, които са общо девет острова, разположени в Мраморно море. Посещение на най-големия остров Бююкада – любимото място на Кемал Ататюрк. Атмосферата на острова е изключително приветлива и спокойна. Моторните превозни средства са забранени. Местните хора и туристите се придвижват пеша, с колела, с файтони или магарета, а вече и с електрически автомобили. Време за обяд в някоя от местните таверни край пристанището. Връщане обратно в Истанбул.

14:30 - 17:30 Небостъргач Сапфир и SkyRIDE 4D
Цена - 40,00 евро на човек. За деца до 11,99г. – 35,00 евро
*Цената на екскурзията включва – транспорт до небостъргача и обратно, входни такси за панорамната площадка и виртуален полет над мегаполиса, екскурзоводско обслужване от местен лицензиран екскурзовод на български език
*Екскурзията се провежда при минимум 20 участници

Небостъргачът Сапфир - това е най-високата жилищна сграда в Европа и първата екологична сграда на Турция, извисяваща се на цели 261 метра височина. Безспорно най-завладяващия атракцион се намира на последния етаж на небостъргача, до който се стига с високоскоростен асансьор. Там ще откриете панорамна площадка, от която целият град е в краката ви. Ще се насладим и на 4Dкино, с което ще направим панорамна обиколка на града с хеликоптер. Специалните ефекти ще ни пренесат във вътрешността на Синята Джамия, хиподрума, Света София и много други. Едно незаменимо изживяване!

19:00 - 20:00 /23:30/ Вечерна панорамна обиколка на Истанбул с опция за вечеря в ресторант “Galata Nergis Baik i Yildizlar Restaurant” под мост Галата
Цена без вечеря - 15 евро на човек
*Цената на екскурзията включва - транспорт с автобус и екскурзоводско обслужване на български
*Екскурзията се провежда при минимум 20 участници
Цена с вечеря - 45 евро на човек
*Цената на екскурзията включва - транспорт с автобус и екскурзоводско обслужване на български, вечеря /тристепенно меню/ в ресторант “Galata Nergis Baik i Yildizlar Restaurant” под мост Галата


Истанбул - Лозенград - Варна/Добрич

08:00 Закуска
*Освобождаване на стаите
09:00 - 12:00 Екскурзия до българската желязна църква “Св. Стефан” и стария еврейски квартал Балат.

„Свети Стефан“, известна като Желязната църква, е направена от готови железни елементи във Виена. Представлява трикорабна базилика с кръстообразна форма и красиви орнаменти. Олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40-метрова камбанария. Храмът е създаден в края на XIX век и струва на българската държава над 1 милион франка.
Кварталът Балат привлича туристите със своите цветни кафенета и ресторанти, антикварни магазини, следи от еврейско наследство, различни синагоги и църкви. Балат е дом на гръцкоговорящи евреи от времето на Византийската империя. А може би една от най-емблематичните части на еврейския квартал са колоритните разноцветни къщи по наклонените калдъръмени улички.

12:00 - 15:00 Трансфер и посещение на мол Istanbul Forum и по желание посещение на аквариум Sea Life Istanbul *Входна такса в аквариум Sea Life Istanbul - ок. 15,00 евро на човек

Аквариумът е първият в Истанбул. Разположен е в един от новите търговски центрове в Истанбул - Форум Истанбул, а молът е един от най-големите в Европа."Sea Life" предлага забавления за цялото семейство. На територията на комплекса има дъждовна гора, тропически зони, аквариум с хищници, както и отделен такъв с медузи. Особено впечатляващ е дългият 90м тунел, който предлага на посетителите панорамен изглед към аквариума и им придава усещането, че и те самите са вътре в него. Самият аквариум е построен във формата на риба и приютява 25 000 морски създания, сред които и 2,5 метрови тигрови акули.

15:00 - 17:30 Трансфер до Лозенград / Къркларели/
17:30 - 19:00 Посещение на гр. Къркларели /Лозенград/ за пазар на хранителни деликатеси, ядки, баклава, кадаиф и др., както и посещение на магазин Мигрос
19:00 Отпътуване към България
 

Посочената цена
включва:

Транспорт с лицензирано превозно средство
Водач от фирмата организатор
2 нощувки със закуски в хотел Версион 3* или друг подобен в кв. Лалели, гр. Истанбул
Обиколка на историческия център на Истанбул от лицензиран местен гид на български език
Екскурзия с местен екскурзовод на български с посещение на българската желязна църква “Св. Стефан” и стария еврейски квартал Балат.
Посещение на мол Istanbul Forum
Медицинска застраховка

Посочената цена
НЕ включва:

Обяди и вечери
Входни такси, други допълнителни екскурзии /цени ще откриете в програмата/
Медицинска застраховка за лица над 65 год. – 5,00 лв. за целия период
Разходи от личен характер

Допълнителна
информация:

- Пътуване се осъществява при записани минимум 40 участници .
- При записване - 90,00 лв. на човек до 3 работни дни след подписване на договора. Пълно плащане до 7 дни преди датата на отпътуване
- Доплащане за единична стая - 60,00 лв.
- Туроператорът си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти, описани в програмата, но без това да ощетява туристите.
- Отстъпки за деца - до 5,99 г. - 50% от пакетната цена. От 6 до 11,99г. - 25% от пакетната цена
- Необходими документи: Задграничен паспорт с валидност поне 6 месеца от датата на отпътуване или валидна лична карта;
- Важно: За Деца до 18г. пътуващи без родителите или само с един от тях трябва да имат оригинал и ксерокопие на нотариално заверена декларация, че и двамата родители са съгласни детето да пътува в чужбина.Ако дете под 18 години пътува само с един от родителите си (или с друг придружител, различен от родител ), той трябва да носи нотариално заверено пълномощно от не пътуващия родител + копие от него (а ако пътува с друг придружител – и от двамата родители) за излизане на детето в чужбина (в случай че детето пътува с двамата си родители, но те са с различни фамилии, те трябва да предоставят акта за раждане на детето, както и копие от него). Този документ ще послужи пред българските гранични власти. За български граждани не се изисква виза за Турция.
- Цените на горивото, хотелското настаняване, транспорта и транспортните такси, летищни, пристанищни и валутни курсове, са изчислени към дата 16/01/2023 г. Мелиора Турс ООД си запазва правото да начисли горивна такса по офертата, при драстично повишение на цената на посочените услуги. Независимо от датата на резервиране по текущата оферта. Евентуална допълнителна такса се обявява до 7 дни преди датата на отпътуване.
- Пътуването може да бъде отказано при недостатъчен брой участници или когато Туроператорът е възпрепятстван да изпълни договора поради непреодолими и извънредни обстоятелства. При недостатъчно записани участници, Туроператорът се задължава да уведоми Потребителя в срок не по-късно от 7 дни преди датата на отпътуване. И в двата случая Туроператорът е длъжен да възстанови пълния размер на внесената сума.

Допълнителни екскурзии
и посещения:

Ден 1 :

- Водохранилище Йеребатан *включва входна такса, екскурзовод на български език 20,00 евро за възрастен

- Ориенталска вечер на яхта по Босфора *включва екскурзовод, двупосочен трансфер от/до хотела, шоу програма, тристепенно меню, с включени алкохолни и безалкохолни напитки. 45,00 евро за възрастен

Ден 2 :

- Принцови островиЦена - 25,00 евро за възрастен. За деца /6 - 11,99 г./ – 20,00 евро, за деца до 5,99г. – 15,00 евро *Цената на екскурзията включва - трансфер с автобус, билет за градски транспорт /ферибот/ до Принцовите острови“, екскурзоводско обслужване от местен лицензиран екскурзовод на български език ; *Екскурзията се провежда при минимум 20 участници

- Небостъргач Сапфир и виртуален полет над Истанбул - “SkyRIDE 4D“ Цена - 40,00 евро за възрастен. За деца до 11,99г. – 35,00 евро,*Цената на екскурзията включва – транспорт до небостъргача и обратно, входни такси за панорамната площадка и виртуален полет над мегаполиса, екскурзоводско обслужване от местен лицензиран екскурзовод на български език; *Екскурзията се провежда при минимум 20 участници

- Вечерна панорамна обиколка на Истанбул с опция за вечеря в ресторант “Galata Nergis Baik i Yildizlar Restaurant” под мост Галата.
Цена без вечеря - 15 евро за възрастен *Цената на екскурзията включва - транспорт с автобус и екскурзоводско обслужване на български
Цена с вечеря - 45 евро за възрастен *Цената на екскурзията включва - транспорт с автобус и екскурзоводско обслужване на български, вечеря /тристепенно меню/ в ресторант “Galata Nergis Baik i Yildizlar Restaurant” под мост Галата

Ден 3 :

- Аквариум Sea Life Istanbul и мол Istanbul Forum
*Входна такса в аквариум Sea Life Istanbul - ок. 15,00 евроо за възрастен