TrqvnaТрявна и Сезонът на туршиите

01.10. - 02.10.2022г.
1 нощувка / 2 дни

Програма


Добрич - Варна - Шумен – Дряново - Трявна

Отпътуване в 06:30 от Стоматология, гр. Добрич. Отпътуване в 07:30 от ул. Антим I, гр. Варна и отпътуване в 08:45 от бензиностанция ОМВ до Била, гр. Шумен. Групата продължава към разположения сред приказна природа - Дряновски манастир. Създаденият през времето на цар Калоян манастир е един от основните центрове за развитие на българското християнство и култура. Манастирът изиграва важна роля при подготовката на Априлското въстание. Неведнъж Дряновския манастир е посещаван от революционери, включително и Васил Левски. Мястото е било от голямо значение заради местоположението си и наличните специални хамбари се съхраняване на оръжие и големи запаси храна.
В непосредствена близо до манастира се намира пещера, в която са открити едни от най-старите следи от Хомо сапиенс в Европа (от около 40 000 г. пр. н.е.). Тя се нарича пещера “Бачо Киро”. Температурата в пещерата през цялата година е приблизително 13 градуса, така че е добре да си носите връхна дреха. Често се виждат прилепи.

Предвижда се и свободно време в района на манастира за обяд, шопинг или разходка.

Следва отпътуване към селището на дърворезбата, иконописа и самобитната архитектура - град Трявна и настаняване в хотел 3*. След кратка почивка, групата ще се насочи към старата част на града за пешеходна обиколка с екскурзовод.

След обиколката на архитектурния резерват с близо 140 паметника на културата, туристите ще имат свободно време за допълнителни посещения на забележителности, пазар или разходка. Някои от най-интересните места в Стария град са - Даскаловата къща, в която се помещава Музеят на резбарското и зографското изкуство и където се намират двата великолепни дърворезбовани тавана, създадени от Димитър Ошанина и Иван Бочуковеца през 1808 г. след сключен облог. Други интересни забележителности са прочутата църква "Св. Архангел Михаил", в която могат да се видят уникалния резбован иконостас и владишкия трон, Старото школо, къщата музей на Ангел Кънчев и Славейковата къща, къщата музей на дядо Добри, както и Попангеловата къща. Градът разполага и с много други обекти и забележителности.


Трявна - Етъра - Боженци - Шумен - Варна - Добрич

Закуска и отпътуване към етнографски музей на открито „Етър“. Посещение на “Етъра”, където ще видим не само майстори в традиционните занаята, а и майстори на туршиите. Всеки, който желае може да обмени опит с тях относно рецептите за туршии. Ще има и много демонстрации за приготвяне на зимнина по традиционни рецепти. Това домашно занятие е характерно от дълги години за хората, живели по нашите земи. Туршията е способ за съхраняване на различни зеленчуци за зимата.

Следва трансфер до с. Боженци, което е един от най-красивите архитектурни резервати в България. Според древна легенда селцето е основано от търновска болярка на име Божана, която се заселила тук с децата си след смъртта на съпруга си при завземането на столицата Търново от османците. Боженци разполага и с няколко музея. В къщата музей „Баба Райна” е представена етнографската експозиция от ХVІІІ век. Битът на местните хора от ХІХ в. може да бъде разгледан в къща музей „Дончо Попа”. В Менгемата – работилница за пречистване на восък, е изложена автентична преса за пречистване на восък от началото на ХІХ в. Друга интересна експозиция е представена в Килийното училище – тук може да се види типичната подредба на класна стая от ХІХ в. На територията на резервата се намира и храмът „Св. Пророк Илия”, построен през 1839 г.
Специалитет на Боженци е бялото сладко. Не пропускайте да го опитате!
Туристите ще имат време за обяд в “Етъра” или с. Боженци, според обстоятелствата и преценка на водача на място. След посещението на Боженци, групата се насочва към градовете на отпътуване.


Отпътуване с доплащане от:


- гр. Балчик - 15,00 лв. на човек, при мин. 3 туристи
- гр. Каварна - 20,00 лв. на човек при мин. 3 туристи
- гр. Силистра - 35,00 лв. на човек при мин. 3 туристи


*Екскурзията се провежда при минимум 15 и максимум 18 участници

Посочената цена
включва:

Транспорт с лицензирано превозно средство
Водач от фирмата организатор
1 нощувка със закуска в хотел Сезони*** или подобен
Медицинска застраховка

Посочената цена
НЕ включва:

Обяди и вечери
Входни такси и беседи в забележителности
Разходи от личен характер

Допълнителна
информация:

- Пътуване се осъществява при записани минимум 15 и максимум 18 участници .
- При записване - 30,00 лв. на човек до 3 работни дни след подписване на договора. Пълно плащане до 28.09.2022 г.
- Доплащане за единична стая - 15,00 лв. на човек
- Медицинска застраховка за лица над 65 год. – 5,00 лв. за целия период
- Отстъпка за деца от 4г. до 12г. /ненавършени/:
20,00 лв. от пакетната цена /настаняване с двама възрастни в помещение/
10,00 лв. от пакетната цена /настаняване с един възрастен в помещение/
- Туроператорът си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти, описани в програмата, но без това да ощетява туристите. - Пътуването може да бъде отказано при недостатъчен брой участници или когато Туроператорът е възпрепятстван да изпълни договора поради непреодолими и извънредни обстоятелства. При недостатъчно записани участници, Туроператорът се задължава да уведоми Потребителя в срок не по-късно от 26.09.2022г. И в двата случая Туроператорът е длъжен да възстанови пълния размер на внесената сума.

Входни такси:

- Пещера “Бачо Киро” - 5,00 лв. за възрастен ; 3,00 лв. за ученици, студенти и пенсионери

- Трявна /Даскаловата къща, Старото школо, Славейковата къща и др./:
*За всеки от посочените музеи: 3,00 лв. за възрастен /7,00 лв. комбиниран билет за 3 музея/
2,00 лв. за пенсионери /5,00 лв. комбиниран билет за 3 музея/
1,00 лв. за ученици и студенти /2,50 лв. комбиниран билет за 3 музея/

- Eтнографски музей на открито „Етър“: 8,00 лв. за възрастен ; 4,00 лв. за пенсионери ; 3,00 лв. за ученици

- Музеи в архитектурен резерват “Боженци” / КМ „Баба Райна“ , КМ „Дончо Попа“, Менгема, Старото школо/
*За всеки от посочените музеи: 7,00 лв. за възрастен; 5,00 лв. за ученици