Adults StrandzhaМистичната Странджа планина


1 нощувка / 2 дни
20-21.05.2023г.

Програма


Добрич/ Варна - Бръшлян - Докузак - Малко Търново - Българи - Царево
Отпътуване в 06:30 от Стоматология, гр. Добрич. Отпътуване в 07:30 от ул. Антим I, гр.Варна. Групата продължава към с. Бръшлян – китно странджанско селце, обявено за архитектурен и исторически резерват. Тук са най-добре запазените образци на характерните за района дървени къщи. Разглеждане забележителностите на селото - автентични къщи от 17-18 в, църквата „Св.Димитър” от 17 век с килийно училище от 1871 г. и Етнографска експозиция в старинна странджанска къща. (влизането в обектите е по желание и срещу заплащане на входна такса). Тук ще се насладим и на автентична странджанска ”седянка” - няколко жени от селото, облечени в пъстри странджански носии, с песни и танци ще ни пресъздадат автентичните обичаи от региона! Следва свободно време за обяд и почивка.

Кратък трансфер с автобуса към водопад Докузак. Малък, но изключително красив и атрактивен! Самото име “Докузак” означава 9 извора, а водопадът носи името на едноименната река, намираща се в сърцето на Странджа планина и извираща от девет непресъхващи извора. Местността около водопада е красив карстов район със статут на защитена местност, където ще си направим уникални снимки.

Продължаваме към гр. Малко Търново, където ще ни очаква предварително организиран превоз до Мишкова нива. Туристите, които не желаят да посетят Мишкова нива, могат да се разходят из Малко Търново с опция да посетят музеите и църквите в града. Първият музей в града е създаден през 1983г. под името "Музеен комплекс Странджа", по-късно преструктуриран в Общински Исторически музей и до днес е единственият културен институт в сърцето на Странджа планина. Експозицията е разположена в 3 къщи - паметници на културата, типични за странджанската възрожденска архитектура.
А относно самата Мишкова нива - това е едно от магичните места в тайнствената Странджа планина, наситено със силна енергия. Светилището в Мишкова нива е едно от най-старите древнотракийски светилища в Странджа. Култовото съоръжение еволюира от долмен през второто хилядолетие преди Христа до светилище-гробница на Бога Слънце, използвано до края на 6 век след Христа. Независимо от трансформациите, които е претърпяло светилището, то остава като свидетелство за тракийската вяра в енергийното безсмъртие.

Отпътуване за с. Българи - емблематично за Странджа нестинарско село. Това малко селце е единственото в Странджа със статут на фолклорен резерват. В село Българи обичаят нестинарство е запазен в автентичния си вид и е едно от последните убежища на нестинарската традиция у нас! Ритуалът там все още се практикува всяка година, в началото на юни, когато се чества празникът на Св. Св. Константин и Елена по стар стил. Спиране за кратко в самото село.

Това е последното посещение за този ден. Следва трансфер до хотел в гр. Царево. Настаняване и свободна вечер.


Царево - Бегликташ - Ропотамо - Созопол - Варна/Добрич
Закуска и отпътуване за тракийско светилище Бегликташ. И ето, още от тук, в полите на Странджа планина, започват мистериите. Огромни скални късове, обработвани и местени от човешка ръка преди векове, изграждат гигантската композиция на мегалитния тракийски сакрален комплекс Бегликташ. За траките светилището е имало магическа сила. Тук са извършвали тайнствени обреди, за да омилостивят боговете, принасяли са жертви и са гадаели бъдещето. Подредбата на камъните, оприличавана на “Стоунхендж”, подсказва, че съоръжението е изпълнявало функциите на календар, храм и часовник. Според радиестезисти пък енергията на това място е изключително мощна и всеки, успял да отпусне сетивата си, може да я усети!

Кратък превоз до следващото интересно преживяване за деня - разходка с лодка по река Ропотамо! Река Ропотамо извира от Странджа планина и се влива в Черно море. Бреговете й са изключително живописни и екзотични, благодарение на непокътнатата дива природа на резервата и на гъстите лонгозни гори по крайбрежието. Често наричат р. Ропотамо българската Амазонка. Разходката с лодка е с продължителност около 30 мин. и се заплаща предварително на екскурзовода. За тези, които предпочитат почивката, има ресторант-кафене на самото крайбрежие, откъдето тръгват лодките.

Групата продължава към гр. Созопол - най-старият град по Българското Черноморие. Тук археологическите проучвания доказват съществуването на повече от 7 хилядолетия културна традиция. Разположен на живописен полуостров в южната част на Бургаския залив, Созопол е романтично градче с богата история, което винаги ни впечатлява с нещо ново! Църкви, манастири, археологически разкопки и художествени галерии - възможностите за посещение в старата част на града са много, а нашият екскурзовод ще Ви разведе и ще Ви разкаже най-интересното за всеки от тях. (По желание ще имате възможността да ги разгледате и отвътре индивидуално). Следва свободно време за обяд и кратка почивка в самото сърце на Созопол - Старият град.

Отпътуване към гр. Варна и гр. Добрич и пристигане привечер.
 

Посочената цена
включва:

Транспорт с лицензирано превозно средство по посочения маршрут
Професионален екскурзовод по време на цялата екскурзия
1 нощувка в хотел 2 или 3 звезди в гр. Царево
Закуска
Посещение на:
- С. Бръшлян, с. Българи и гр. Малко Търново
- Водопад Докузак
- Тракийско светилище Бегликташ
- Гр. Созопол
Медицинска застраховка

Посочената цена
НЕ включва:

Разходи от личен характер
Входни такси в посещаваните обекти (точни цени към момента ще откриете по-долу)
Обяд и вечеря
Медицинска застраховка за лица над 65 год. – 4,00 лв. за целия период
Единично настаняване - доплащане 15,00 лв.

Входни такси

- Входна такса в Етнографска къща, с. Бръшлян - 1,00 лв. на човек
- Входна такса в Килийно училище, с. Бръшлян - 1,00 лв. на човек
- Такса за фолклорна програма в с. Бръшлян - 5,00 лв. на човек (при минимум 15 желаещи)
- Входна такса за Бегликташ - 2,00 лв. възрастни и 1,00 лв. деца.
- Транспорт с малко превозно средство до Мишкова нива - 12,00 лв. на човек
***(при провеждане на екскурзията с микробус тази такса отпада)
- Разходка с лодка по р. Ропотамо - 10,00 лв. за възрастни и 5,00 лв. за деца
*противоепидемични мерки - водачите са с маски, лодките разполагат с дезинфектант и се запълват на около 70% от капацитета им.

Допълнителна информация:

Предвиденото превозно средство разполага с диспенсъри за дезинфектант и ще бъде дезинфектирано по предварително изготвен график. Разположението на пътниците ще бъде съобразено с изискванията, които ще са валидни към момента на провеждане на екскурзията.
Възможно е някои от цените за вход да бъдат променени до датите на екскурзията.
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти, описани в програмата, но без това да ощетява туристите.

Записване и плащания:

★ При записване - приблизително 30% от пакетната цена (30,00 лв. на човек от което и да е населено място). При заявяване на участници в пътуването запазваме местата до 3 дни без заплатено капаро.

★ Пълно плащане до една седмица преди датата на отпътуване.

★ Пътуването се осъществява при записани минимум 15 участници.
★ Пътуването може да бъде отказано при недостатъчен брой участници или когато Туроператорът е възпрепятстван да изпълни договора поради непреодолими и извънредни обстоятелства. При недостатъчно записани участници, Туроператорът се задължава да уведоми Потребителя в срок не по-късно от 18.09.2020г. И в двата случая Туроператорът е длъжен да възстанови пълния размер на внесената сума.